lørdag den 24. december 2011

Sådan får du mandlen fra risalamanden.




Fysiker: Sådan får du mandlen

News U can use: En læser har spurgt Videnskab.dk, hvorfor han altid får mandlen. Det resulterer i gode risalamande-råd til mandelgave-jægere fra ekspert 

- Jeg fik mandel.
salamande-råd til mandelgave-jægere fra ekspert


Sådan har Martin Nielsen jublet de seneste seks gange, han har deltagelse i den traditionelle risalamande-konkurrence.

Og hvad er så mere naturlig end skrive til videnskab.dk, for at få opklaret hvorfor mandel-jagten har gjort ham til en heldig kartoffel.
Men det kan vi andre jo ikke bruge til noget.
Til gengæld kan vi få stor glæde - og mandelgave - ud af, at læse analysen fra lektor Jacob Sherson fra Institut for Fysik og Astrnomi på Aarhus Universitet.
- Man kan med sikkerhed sige, at mandlen ikke befinder sig i grødens toplag, da man altid rører rundt, indtil man ikke kan se mandlen mere. Den optimale strategi er derfor at tage så lidt som muligt fra toplaget, siger eksperten.
Derfor er det svært at være den første, der angriber skålen, med mindre de andre gæster er så tolerante, at de tillader man skraber det øverste lag væk og roder rundt længere nede
- Men det er vist en almindelig regel, at det ikke er tilladt... den der tager først har mindst chance for at få mandlen og den optimale strategi for alle andre er at tage fra det hul, den første har skabt, fastslår Jacob Sherson.

Ingen kommentarer: